Heb je last van je buren? Dit doe je eraan!

Niemand houdt van burenruzies, maar we weten wel allemaal dat ze altijd zullen blijven bestaan. Dit komt doordat je buren altijd anders leven dan jijzelf en soms met hun stijl van leven jouw plezier kunnen verhinderen. Ondanks dat burenruzies onvermijdelijk zijn kunnen we natuurlijk wel ons best doen om deze zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Ruzie met je buren is namelijk erg vervelend omdat je elke dag weer met deze mensen geconfronteerd wordt. Omdat burenruzies te allen tijde vermeden dienen te worden geven we je in deze blog enkele tips die je kunnen helpen bij het vermijden en voorkomen van burenruzies!

Praten

Wanneer je last hebt van het gedrag van jouw buren, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk aan te geven. Het leuke van overlast is namelijk dat de persoon die de overlast over het algemeen veroorzaakt helemaal niet doorheeft dat hij/zij overlast veroorzaakt. Dit gaat overigens niet altijd op. Wanneer jouw buurman vanaf 10 uur ‘s ochtends in de tuin aan het schreeuwen is weet hij natuurlijk dondersgoed dat hij overlast veroorzaakt. Je spreekwoordelijke buurman die in zijn tuindeur een sigaretje rookt daarentegen, die heeft waarschijnlijk niet door dat de rook bij jou de woonkamer in kan waaien. Probeer voor jezelf te documenteren wanneer je het probleem bespreekbaar hebt gemaakt. Mocht het toch een keer escaleren en eindigen in een rechtszaak, dan kun je altijd aantonen dat je in een vroeg stadium al je frustraties hebt geuit!

Zelf oplossingen bedenken

Het kan natuurlijk voorkomen dat de buren wel rekening houden met jouw wensen, maar je onderaan de streep nog steeds overlast ervaart. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je in een ontzettend gehorige flat woont. De geluidshinder buren kan dan al ervaren worden wanneer de buren alleen maar door de woonkamer lopen. Een oplossing die je hiervoor zou kunnen bedenken is bijvoorbeeld het slapen met oordoppen in. Je hoeft dan niet iedere keer te klagen over de overlast bij jouw buren en hierdoor ontloop je gemakkelijk ‘gespannen’ situaties. Het is wel zaak dat je een tijdelijke oplossing bedenkt die niet al te duur is. Je hoeft zelf natuurlijk niet diep in de buidel te tasten omdat jouw buren overlast veroorzaken.