Kruiswoordpuzzel maken

Het is vrij eenvoudig om zelf uw eigen kruiswoordpuzzel te maken. Dit kan gewoon gratis online en u hoeft hiervoor geen speciale dure software aan te schaffen. Bovendien is het erg eenvoudig en kunt de kruiswoordpuzzel zo uitgebreid of simpel maken als u zelf maar wil.

Online genereren

Via de Engelstalige website crosswordlabs.com kunt u online uw eigen kruiswoordraadsel maken. U hoeft slechts enkele stappen te volgen. Hoewel dit een Engelstalige website is kunt u gewoon Nederlandse woorden gebruiken. Wanneer u alle woorden en aanwijzingen hebt ingevuld genereert de website voor u uw eigen kruiswoordpuzzel.

Titel van uw kruiswoordpuzzel

Om te beginnen ziet u op crosswordlabs.com de balk onder "Crossword Title". Hier geeft u de naam van uw eigen kruiswoordpuzzel op. Dit mag u zelf verzinnen en hier zijn geen restricties aan verbonden.

Kruiswoordpuzzel maken

Nu kunt u beginnen met het vullen van uw kruiswoordpuzzel. In het kader onder de titel vult u het woord in en na een spatie de aanwijzing. Een voorbeeld is "Deen inwoner van Denemarken". Het volgende woord en aanwijzing van uw kruiswoordpuzzel zet u op de regel daaronder. Zo gebruikt u dus per woord en aanwijzing een regel. Uw puzzel dient minstens twee woorden te bevatten, een maximum is hier niet aan verbonden. Wel is aan te raden om de puzzel niet te groot te maken wanneer u deze later op papier wil verspreiden.

Genereren

Wanneer u tevreden bent met uw woorden en aanwijzingen kunt u de opdracht geven om het kruiswoordraadsel te laten maken. Eventueel kunt u voordat u de puzzel genereert deze nog beveiligen met een wachtwoord. Heeft u dit gedaan dan klikt u op "Generate" en uw kruiswoordpuzzel wordt gemaakt.

Opslaan

U krijgt het gemaakte kruiswoordpuzzel te zien en wanneer u tevreden bent met het resultaat klikt u op "Save". Nu wordt uw eigen puzzel opgeslagen. Wanneer u nog iets aan uw puzzel aan wil passen klikt u op "Edit", zo kunt u uw veranderingen aanbrengen voordat u de kruiswoordpuzzel opnieuw genereert. Om een andere vorm van uw puzzel te krijgen kiest u voor "Regenerate", net zolang tot u tevreden bent over het resultaat.

Fluitje van een cent

Uw eigen opgeslagen kruiswoordpuzzel kunt u vervolgens in Word openen of er eventueel een PDF bestand van maken. Deze kunt u dan verspreiden onder uw familie of vrienden. Een eigen kruiswoordpuzzel maken is voor u dus nu een fluitje van een cent.